INSPIRACJE / Przepisy / 3 czerwca 2016

Łosoś w sosie musztardowo – miodowo – koperkowym z cytrynami

Przepis na wyśmienitego łososia!

Składniki (na jedną porcję):

  • filet z łososia (200g)
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków cytryny
  • sól

Sos miodowo-musztardowo-koperkowy:

  • koperek
  • 2 łyżki musztardy (delikatesowa, miodowa lub dijon)
  • 1,5 łyżki miodu
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewej do 180 stopni C – funkcja góra dół.
Filet z łososia umyj i osusz. Natnij go w kilku miejscach uważając, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno pokrój, cytrynę w cienkie plasterki. Plasterki cytryny rozłóż na rybie, posyp dużą ilością natki, całość posyp solą. Przełóż łososia do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Pieczem 20 minut, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut. Tak przygotowany dietetyczny, cytrynowy łosoś jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach! Jeszcze lepiej smakuje z sosem koperkowo-miodowo-musztardowym.
Sos: Koperek drobno pokrój i połącz z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Biuro COiO: Warszawa, ul. Kazimierzowska 43 lok. 1, info@coio.pl

Odwiedź rekomendowane placówki!

Sprawdź, jak się z nami skontaktować oraz znajdź adres najbliższej placówki.